الهام هومینفر
استفاده از زبان مادری در سیستم آموزشی، فراسوی یک حق، عاملی جهت ارتقای کیفیت آموزشی و شاخصی برای تکثرگرایی فرهنگی در یک جامعه است.
تحقیقات نشان میدهد موفقیت تحصیلی دانشآموزان با استفاده از زبان مادری رابطه مستقیم دارد و حضور زبانهای متعدد در نظام آموزشی عاملی جهت نهادینه کردن احترام متقابل و پذیرش دیگری در جوامع است. با این وجود چگونگی استفاده از زبان مادری در آموزش رسمی مسئلهای چالشبرانگیز است.
حضور زبانهای متعدد در نظام آموزشی عاملی جهت نهادینه کردن احترام متقابل و پذیرش دیگری در جوامع است
آموزش زبان مادری هرگز به معنای تبدیل کردن یک جامعه به جزیرههای کوچک و منزوی نیست که هر قومی تنها با زبان خود حرف بزند یا ارتباط برقرارکند، بلکه به معنای استفاده از دوزبان به صورت متعادل در یک محیط آموزشی یا استفاده در ساعاتی خاص برای دانشآموزان خاص است. در این مدل حضور زبان میانجی یا ملی در کنار زبان مادری ساعتها و کلاسهایی را مطابق با شرایط موجود، به خود اختصاص میدهد که در سطوح متفاوت این ساعتها و دروس میتواند متفاوت باشند. آموزش دوزبانه، چنانچه شرایط آن فراهم باشد، میتواند دانشآموز را همزمان به دو زبان مسلط کند و بدون جداسازی، زمینه ارتقای آموزشی و حفظ هویت را برای جامعه بزرگتر و جامعه کوچکتر به همراه داشته باشد.